Becurile smart led de la Philips Hue

Review 4.8/5

Vrei să faci un pas în automatizarea casei și nu știi cum să începi? Un prim pas ar fi iluminatul inteligent. Philips Hue e modul perfect pentru a face un prim pas în a te „juca” cu smart home-ul. Practic iluminatul inteligent prin becurile smart led e pasul numărul unu în configurarea unei case inteligente. Mai departe, vă prezint experiența noastră cu Philips Hue, mai precis un starter kit de la ei și un bec smart color.

Set 2 becuri inteligente LED Philips Hue Starter, Bluetooth/Wireless, E27, 9W (60W), 806 lm, A+, lumina alba + Bridge
Vezi produs
Magazin: emag.ro

Specificații & unboxing

Bridge-ul Philips Hue:

Lungime și lățime 90,9 x 90,6 mm
Înălțime 26 mm
Temperatură operațională 0 – 40 °C
Umiditate maxim 80%
Număr de accesorii maxim 10
Număr de becuri maxim 50
Bandă de frecvență 2400 -2483,5 MHz
Opțiuni de montare Perete sau Desktop

Becul led color de la Philips Hue:

Diametru 60 mm
Înălțime 110 mm
Temperatură operațională -10 – 45 °C
Umiditate maxim 95%
Durata de viață 25000 ore
Flux luminos 806 lumeni
Putere echivalentă 60 W
Protocol de comunicații Zigbee și Bluetooth
Starter kit Philips Hue

După ce am deschis cutia, am văzut din prima bridge-ul și cele două becuri albe. Tot în pachet am găsit alimentatorul și un cablu ethernet, plus cărticelele și garanția. Becurile sunt E27. Asta e tipul de soclu de care am avut noi nevoie. Philips are multe tipuri de soclu pe piață: E14, E26 și GU10.

Hub-ul are forma unui pătrat și e dintr-un plastic alb. În partea de sus există un buton și trei leduri albastre de stare. În spatele dispozitivului sunt două porturi:

 • un port de alimentare;
 • un port ethernet;
Porturile hubului Philips Hue

Ledurile de pe controller sunt (de la stânga la dreapta):

 • ledul de alimentare: când hubul e conectat la curent;
 • ledul de rețea: hubul e conectat la router-ul Wifi;
 • ledul Hue: bridge-ul e conectat la internet;
 • ledul de sub butonul Philips: legătura zigbee e făcută.
Ledurile hubului Philips Hue

În cutia becului color am găsit, normal, un bec color, dar cu o altă formă..diferită de forma becurile albe.

Becul color are aproape aceleași caracteristici ca cel clasic plus altele specifice. Are 16 milioane de culori, iar temperatura acestuia variază de la 2000 la 6500 Kelvin. Asta înseamnă că poate asigura lumini foarte calde sau foarte reci, potrivite pentru orice cameră din casă.

Starter kit-ul Philips Hue

Starterul nostru e compus din 2 becuri albe și un bridge. Există pe piață și alte configurări de starter kit-uri.

Bridge-ul este de fapt, unitatea centrală a întregului sistem. Cu el se conectează toate becurile și eventualele accesorii Philips Hue. El acceptă 50 de device-uri în total.

Comunică cu becurile smart led prin protocol zigbee. La frecvența acestui protocol de 2400 – 2483,5 MHz, becurile comunică rapid și răspunsul la orice comandă e impecabil. La frecvențe așa înalte nu comunică multe dispozitive, deci nu e aglomerată zonă.

Becurile albe din starter kit au 806 lumeni fiecare. Li se poate regla intensitatea luminii și au o temperatură fixă de 2700 Kelvin.

Becurile Philips Hue pot fi controlate și fără bridge, prin bluetooth, dar raza de acțiune scade considerabil și numărul de lumini e limitat la 10.

Cum l-am folosit?

Setarea e una foarte simplă și intuitivă. Am cuplat hubul la curent și internet. Am instalat aplicația Philips Hue pe telefon și am urmat pașii indicați.

Următorul pas făcut a fost să pun becurile în aplicație. Am pus becurile, cele albe și cel color, în două veioze și într-o aplică de tavan pe hol. Am pus un bec alb pe hol. Acesta are o lumină caldă și se potrivește la intrarea în casă.

Aplicația e foarte ușor de folosit. Este user-friendly. Am verificat-o atât pe iOS, cât și pe Android.

Un mare avantaj al acestui sistem inteligent de iluminat este faptul că poate fi integrat cu toți asistenții virtuali. Noi am folosit sistemul cu Google și Alexa, iar pe lângă asta l-am mai folosit și cu SmartThings.

Aplicații de controlat luminile Hue

Philips Hue

Cum intri în aplicația celor de la Philips vezi foarte clar fiecare cameră creată. De aici poți să vezi dacă ai vreun bec aprins în vreo cameră. Aproape zilnic aveam becul aprins pe hol și îl închideam de la muncă sau de pe drum când îmi aduceam aminte de el. Asta până am activat o rutină care făcea asta în locul meu. Pentru că, da, a devenit o rutină să uităm becul aprins în hol.

Tot din aplicație îți poți crea rutine noi. Lista e una ce acoperă în opinia mea o varietate de scenarii:

 • home & away
 • wake up
 • go to sleep
 • other routine
 • timers

De exemplu, prima rutină din listă presupune să îți aprinzi/stingi becurile în funcție de locația telefonului. Noi am activat rutina prin care atunci când plecăm de acasă să închidă toate becurile.

Rutinele îți pot crea un ambient foarte cozy așa în casă. După asfințit lumina să își schimbe temperatura sau dimineața lumina să se aprindă treptat la luminozitatea maximă fără să-ți strice trezirea.

Am luat în calcul și faptul că în București, curentul pică. Nu mai des ca apa caldă, dar pică și el. Și atunci ce fac cu becurile, le setez de fiecare dată când se ia curentul? Nu. Tot în aplicație am găsit la setări ca atunci când se ia curentul, fiecare bec în parte să revină la ultima configurare. Bineînțeles că îl poți lăsa default și atunci o să ai o lumină caldă cu luminozitate maximă. Treaba cu revenitul la ultima configurare e ca nici nu știi dacă ți-a picat curentul cât ai fost tu la muncă.

Philips Hue Sync

Philips Hue Sync este o aplicație specifică Windows sau Mac OS. Noi am instalat-o pe Windows 10. Instalarea e simplă: next, next..launch! Când s-a deschis a cerut o confirmare din aplicația de mobil. Trebuia să fac o zonă de divertisment ( Entertainment areas) din setări. Când am intrat în setări becul color mă aștepta acolo. Apare o animație unde ți se cere să pui becul în zona de divertisment și să verifici că își face jocurile de lumini în realitate ca pe telefon.

După ce zona a fost creată, reveniți la pc și lăsați-vă imaginația să facă cele mai inspirate jocuri de lumini. Fie că vă jucați, fie că vă uitați la un film/serial sau doar ascultați muzică, experiența este una diferită. Mai multe detalii găsiți în video.

Concluzie

Dacă îți cauți un ecosistem pe care să îl poți controla vocal și mai ales de la distanță, atunci Philips Hue e ceea ce cauți. Controlul la distanță se datorează hub-ului, iar dacă nu îl ai ești în dezavantaj. Costul destul de ridicat al unui sistem de genul este și el cam mare și constituie un alt dezavantaj. Totuși, în opinia mea, îți recuperezi din bani în timp, pentru că becurile sunt led și au și o durată de viață lungă.

PRO

 • Control la distanță
 • Control vocal
 • Culori mai vii

CONTRA

 • Preț ridicat
 • Lipsă control becuri prin wifi
Set 2 becuri inteligente LED Philips Hue Starter, Bluetooth/Wireless, E27, 9W (60W), 806 lm, A+, lumina alba + Bridge
Vezi produs
Magazin: emag.ro

Inginer, pasionat de maşini, mari şi mici, boardgames şi un pic de tehnologie. Tehnologia există peste tot. Dar nu poţi să aduci maşina în casă (încă). Şi atunci îşi exprimă ideile despre orice tehnologie aici.