Ce este Xiaomi Gateway și la ce ajută?

Review 4.9/5
Acest produs face parte din seria de miniarticole despre ecosistemul smart home Xiaomi

În acest articol vom discuta despre ce este Xiaomi Gateway, câte tipuri sunt și la ce ajută acesta. În plus vom mai discuta și de ce ai nevoie de el.

Consola Gateway Xiaomi Mijia, ZigBee, Wi-Fi 2.4GHz, gen a 2-a pentru ecosistemul MI Smart Home global
Vezi produs
Magazin: v39.ro

Xiaomi smart home gateway este o componentă de bază a ecosistemului Xiaomi. Fără această componentă, care mai poate fi numită și controller/consola/hub, nu puteți profita la maxim de ecosistemul Xiaomi. Automatizarea casei cu ajutorul senzorilor care comunică prin protocol ZigBee ar fi imposibilă.

Xiaomi Smart Home Gateway

Toate evenimentele sunt primite prin ZigBee de către consolă, și mai departe, aceasta decide ce acțiune trebuie să declanșeze. Acțiunea este transmisă tot prin protocol ZigBee către celelalte dispozitive compatibile, sau prin WiFi dacă este cazul.

Aceasta mai poate fi folosită ca lumină de veghe dar și ca alarmă, dacă o armăm prin ajutorul aplicației Mi Home (deși nu recomandăm folosirea ecosistemului pentru securitate, fiind foarte ușor de oprit).

Design

Ca și design, varianta standard a Xiaomi smart home gateway are o formă circulară. De jur împrejur întâlnim un led ce poate fi folosit în mai multe culori, după preferință. Deasupra, putem găsi un difuzor destul de puternic, cu ajutorul căruia putem primi diferite alerte sau pur și simplu pentru a-l folosi pe post de alarmă.

Pe lângă cele de mai sus, pe dispozitiv mai putem găsi un buton, cu ajutorul căruia se poate reseta hubul.

Tipuri de gateway

Ecosistemul Xiaomi este împărțit în:

  • variantă globală
  • variantă europeană

Fiecare gateway este gândit la momentul scrierii articolului doar pentru o anumită zonă. Acesta poate fi folosit și în afara zonei destinate dar va trebui să se conecteze la serverul alocat. Avem și un articol scris în trecut despre diferențele dintre ecosistemele Xiaomi.

Pe lângă gateway-ul standard mai există și alte device-uri care au gateway integrat în acestea, cum ar fi camera video Aqara G2, despre care vom scrie un articol în curand.

Concluzie

În concluzie, hubul Xiaomi este una dintre componentele indispensabile pentru acest ecosistem. Fără el nu vei putea face nicio automatizare. Rămâne la latitudinea fiecăruia ce variantă dorește să achiziționeze.

Consola Gateway Xiaomi Mijia, ZigBee, Wi-Fi 2.4GHz, gen a 2-a pentru ecosistemul MI Smart Home global
Vezi produs
Magazin: v39.ro

IT-ist pasionat de tehnologie și tot ce înseamnă smart home. În timpul liber testează diferite produse și își filmează/scrie părerile prin diferite locuri. Mai este pasionat și de board games.