DreamColor for TV, vândut de Allview – p. 2/2

Review 2/5

Despre Dreamcolor for TV am mai discutat în trecut. Allview a anunțat acum ceva timp că începe să vândă DreamColor for TV. Acesta este un accesoriu pentru TV, care ține loc de ambilight. Am plasat și noi o comandă la ei pe site acum câteva luni, deși nu aveau niciun detaliu trecut despre el(încă nu au) și, spre surprinderea noastră am primit produsul iHoment LED Lighting for TV.

Acest articol reprezintă de fapt a 2 a parte din experiența noastră cu acest produs. Am testat două produse. Cu primul produs comandat de pe site, am avut o experiență foarte neplăcută care poate fi găsită în partea 1. Am tot amânat scrierea acestui articol din cauza nesiguranței pe care o reprezintă pentru noi acest produs în momentul de față.

Ce reprezintă ambilight?

Ambilight-ul, introdus pe piață de cei de la Philips, reprezintă de fapt o bandă LED ce este poziționată în spatele televizorului pentru a crea o lumină ambientală. Această lumină este concepută în așa fel încât aceasta pare o extensie a culorilor de pe ecranul televizorului. Pe lângă acest impact pe care îl are asupra mediul ambiental al camerei, acest tip de tehnologie ajută și la sănătatea ochilor.

DreamColor for TV/LED Lighting for TV reprezintă de fapt un ambilight care este ajutat de o cameră plasată deasupra TV-ului.

Conținutul cutiei

Cutia este una albă, simplă, cu logo-ul iHoment pe ea. În aceasta găsim:

 • controller
 • cameră
 • suport cameră
 • banda LED
 • centimetru
 • manual de utilizare
 • alimentator
 • cartonașe pentru calibrare

Specificații

BrandiHoment
ModelMT001
VersiuneEU
Dimensiune Bandă1.9m (0.5m+0.9m+0.5m)
Aplicație de mobiliOS, Android
ConectivitateBluetooth

Design

Controller-ul are 3 porturi:

 • 2 USB-uri pe laturi opuse: unul pentru cameră și unul pentru LED-uri.
 • port pentru alimentare

Pe controller mai găsim inscripționat logo-ul iHoment, un LED care este mereu roșu cât timp este alimentat și microfonul.

Banda LED are o lungime totală de 1.9m. Aceasta este compusă din 3 părți conectate între ele printr-un cablu. Ca și dimensiuni separate, cele din lateral au 0.5m fiecare, iar cea de sus are 0.9m. Pe bandă avem din nou inscripționat logo-ul iHoment.

Alimentatorul are un grip foarte bun, ceea ce este un mare plus. Se poate scoate foarte ușor din priză.

Cei de la iHoment recomandă această bandă pentru TV-uri ce au diagonala între 40″(inch) și 55″. Aceștia mai au o variantă pentru TV-uri ce au diagonala între 55″ și 60″. Pe site-ul Allview nu sunt trecute specificațiile.

La toate testele făcute de noi a fost folosit un TV de 55″.

Instalare DreamColor for TV

La al 2 lea produs setarea s-a făcut fără probleme, urmând instrucțiunile din manual.

La primul produs, deși am urmat instrucțiunile din manual, după ce am instalat, calibrat si testat banda device-ul ne-am dat seama că de fapt instrucțiunile sunt greșite. În manualul de utilizare este specificat că lipirea benzilor se începe din partea dreaptă a spatelui televizorului, cu banda a cărui capăt este USB-ul ce se conectează la controller.

Test după instalare conform instrucţiunilor din manual

În realitate se începea de fapt din partea stângă a spatelui televizorului. Recomandarea noastră este să faceți un test înainte, lipind benzile și controller-ul provizoriu cu scotch, iar dacă totul e ok, să îndepărtați folia de protecție a adezivului 3M. În acest fel evitați toată chinuiala cu lipirea și dezlipirea benzii/controllerului, riscând în acest fel să nu se mai lipească ok a 2 a oară.

După ce am lipit banda și controllerul trebuie să ne asigurăm că avem camera poziționată sus, la jumătatea lungimii displayului. Aceasta trebuie să fie paralelă cu podeaua/mobila pe care este așezat televizorul.

Calibrare

Pentru a calibra dispozitivul avem nevoie de cele 4 cartonașe primite în cutie și de aplicația de mobil. În instrucțiuni găsim informații cum că ar trebui să instalăm aplicația iHoment Light ce poate fi găsită în PlayStore și în AppStore.

Cartonașele se lipesc în colțurile TV-ului. În teorie acestea nu ar trebui să lase urme pe display-ul acestuia, dar la noi au lăsat la primul produs primit. În același timp, 2 dintre ele s-au dezlipit după aplicare, chiar în timpul calibrării, trebuind să reluăm acest proces din nou. La produsul 2, totul a decurs ok.

După instalarea aplicației și activarea Bluetooth-ului din telefon, se realizează conexiunea cu DreamColor for TV. În noul ecran din aplicație, apăsăm pe butonul de setări (cele 3 puncte pe Android din dreapta sus) iar apoi ne ducem la Calibration, unde va trebui să apăsăm pe singurul buton disponibil.

Calibrarea se face cu TV-ul închis și cu lumina din cameră aprinsă. În timpul calibrării pe o rază de un metru în jurul televizorului nu ar trebui să existe mișcare. Calibrarea se va termina în momentul în care toată banda este aprinsă și de culoare verde.

Aplicația de mobil

După cum am spus mai sus, ca și aplicație de mobil se poate folosi iHomentLight.

Din aplicație se pot face următoarele:

 • aprindere/închidere Dreamcolor for TV
 • setare luminozitate
 • selectare mod

Moduri disponibile în aplicație:

 • Music – după cum îi spune și numele, acesta este dedicat pentru muzică. În momentul selectării, luminile se sincronizează cu sunetele din jur. Este foarte sensibil la sunete și răspunde foarte bine. Avem aici mai multe tipuri de lumini:
  • Energic
  • Rhytm
  • Spectrum
  • Rolling
 • Video – acest mod se folosește de camera instalată pe TV, si va crea o lumină ambientală în funcție de ce este afisat pe display. Cel puțin in teorie. Vom discuta mai încolo despre acest lucru. Aici avem din nou multe setări:
  • Part: banda se poate aprinde în mai multe culori în același timp
  • All: banda se aprinde în culoarea care este văzută ca predominantă.
 • Color – cu acest mod putem forța luminile să aibă o anumită culoare.

Aceste moduri le-am enumerat în mare, existând și mixuri între ele și viteza de răspuns la care poate fi setată.

În ecranul principal al aplicației, lângă starea acesteia îmi apare un mesaj care mă anunță că există un update pentru aceasta, despre care am scris în prima parte a seriei.

De asemenea, am primit o altă notificare în care am fost anunțat că există o altă aplicație adusă la zi, prin care se poate controla DreamColor for TV, dar nu am reușit să o fac să se conecteze cu dispozitivul primit prima dată nici pe Android, nici pe iOS. Această aplicație este Govee Home, și ca și funcționalități pentru acest produs este identic. O folosim în acest moment pentru al 2 lea produs primit.

Reproducerea culorilor și timp de răspuns

DreamColor for TV/LED Lighting for TV funcționează foarte bine în mod Music și Color. În schimb, în modul Video, am întâlnit următoarele probleme:

 • culoarea pielii personajelor dintr-un film este redată prin culoarea roșie, deși aceasta nu e roșie deloc.
 • dacă viteza de schimbare a culorilor este pe Dynamic, uneori avem niște pulsații rapide de culoare rosie. Acestea se întâmplă destul de des, și sunt deranjante, distrăgând atenția.
 • de foarte multe ori, culorile nu sunt recunoscute, și intră culoare default (un albastru deschis)

Ca și timp de răspuns, aceasta, din punctul meu de vedere răspunde relativ ok, având în vedere că se folosește de o cameră video, și nu preia imaginea prin hdmi. Totuși, să nu credeți că la un film de acțiune se schimbă culoarea în timp real, sau are timp să recunoască culoarea și să o redea prin bandă.

Preț

Ca și preț aceasta se poate achiziționa în acest moment la ~400RON. Nu este cel mai performant Ambilight, dar prețul DreamColor for TV este destul de ok în comparație cu Dreamscreen spre exemplu, care costă aproximativ 300EUR.

Concluzie

În concluzie dacă aș fi știut exact ce produs primesc în momentul în care am făcut comanda, nu aș mai fi plasat-o. Dacă nu aş fi avut problema critică de la update, aş fi recomandat-o pentru sincronizarea acesteia cu muzica. Pe partea de video nu face față într-un mod care să conteze pentru noi. După update (la cel de-al doilea produs testat), nu am observat diferențe referitoare la performanțele acesteia. Asadar, dacă vreți o bandă pentru lumină de fundal statică, puteți achiziționa Yeelight Lighstrip Plus care are și scene sau o simplă bandă LED, fiind mult mai ieftină, şi neriscând să nu mai funcţioneze.

Am dat nota 2, din cauza faptului că primul produs nu a mai fost funcţional după mai puţin 10 zile. De asemenea, al 2 lea produs nu se mai aprinde/stinge singur dacă (nu) găsește activitate. Nu am dat 1, datorită sincronizării cu muzica, care la mine funcţiona excelent. (La primul produs doar până la update)

Desi al 2 lea produs nu a avut acele probleme critice, nu putem risca sa dam o nota mai mare, pentru a nu se interpreta ca noi recomandăm acest produs. Sfatul nostru este să citiți și alte recenzii, și să trageți singuri concluziile, dacă doriți să achiziționați acest produs.

DreamColor for TV
Vezi produs
Magazin: Allview

IT-ist pasionat de tehnologie și tot ce înseamnă smart home. În timpul liber testează diferite produse și își filmează/scrie părerile prin diferite locuri. Mai este pasionat și de board games.