Smartwatch Fossil Carlyle – 5th Generation

Review 4.8/5

Folosesc din luna August, imediat de după lansare, smartwatch-ul Fossil Carlyle. Am scris în trecut despre Generația 4, și, făcând upgrade la generația a 5 a, am zis că știu destule despre el încât să îmi pot da cu părerea.

Smartwatch Fossil Carlyle – 5th Generation
Vezi produs
Magazin: bb-shop.ro

Părere generală

Noul Fossil Carlyle are în plus un difuzor, și o baterie mult mai bună. Per total acesta se mișcă mult mai bine decât generația trecută, comportându-se neașteptat de bine pentru un smartwatch cu Wear OS.

Fossil 5th Gen

Specificații tehnice

Dimensiune44mm
Grosime12mm
Materialinox
Lățime la telescop22mm
Rezistent la apă3ATM
Capacitate Stocare8GB
OSWear OS by Google
SenzoriAccelerometru
Giroscop
Heart Rate
Ambient Light
CompatibilitateAndroid 6.0+(mai puțin ediția GO)
iOS 10.0+
FuncțiiHeartRate tracking
GPS
Google Pay (momentan nu este disponibil in RO)
Rezistent la apă (Swimproof)
Notificări
Fitness Tracker
ProcesorQualcomm® Snapdragon Wear 3100
ConnectivitateBluetooth® Smart Enabled / 4.2 Low Energy
Wi-Fi 802.11 b/g/n

Design

Fossil Carlyle 5th Gen are un design excepțional. Eu testez în acest moment varianta pe culoare neagră, care are curea din silicon. Am ales această variantă deoarece poate fi purtată și la un costum, o cămașă sau la o îmbrăcăminte sport.

În ambalaj, pe lângă ceas, se mai găsește cablul de alimentare, care este cu tehnologie prin inducție magnetică. El se prinde foarte ușor de ceas, făcând contact imediat. Nu trebuie pus într-o poziție anume, căci se aranjează singur.

Ceasul are 3 butoane în partea dreaptă. Butonul din mijloc, este butonul Home, care are funcțiile standard Android. Celelalte 2 butoane, se pot programa pentru o accesare rapidă a aplicațiilor. Eu unul nu le folosesc, datorită tile-urilor prezente în Wear OS.

Feeling-ul dat în momentul purtării este foarte plăcut, după puțin timp uiți că îl porți. Are o curea mult mai plăcută la atingere față de predecesorul său și mult mai subțire. Nu știu cum sunt variantele cu curea metalică sau piele, dar mă aștept să se simtă cel puțin la fel de ok.

Pe spatele ceasului se găsește senzorul de luat pulsul. Până acum a funcționat super ok, fără să dea vreun rateu. Trebuie ținut cont că trebuie să fie în contact cu pielea, recomandându-se să se ridice puțin mai sus.

Cureaua este una standard Fossil, de 22mm, și se poate schimba foarte ușor. Eu unul am folosit la acest ceas și cureaua de la Explorist fără probleme.

Ecran

Fossil Carlyle are un ecran destul de mare pentru un smartwatch, având 1.3inch. Acesta este AMOLED, și nu ne putem plânge de performanțele lui. Luminozitatea este foarte bună, iar culorile sunt foarte vii. Am mai citit prin diferite review-uri că senzorul de luminozitate răspunde greu, dar la mine nu a fost cazul, acesta reacționând repede.

Fețe ceas

Fossil Carlyle vine cu foarte multe fețe Fossil, și pot fi instalate din Play Store multe altele. Pe lângă acestea, la sărbătorile mari internaționale, primim câte o față nouă pentru a celebra ziua respectivă.

Fossil & fețe ceas în aplicația telefonului.

Performanță

La acest capitol nu sunt prea multe de spus. După cum se poate vedea în tabelul de specificații de mai sus, stă destul de bine pentru un smartwatch. Nu este cel mai nou chipset, dar pentru moment nici nu este nevoie de ceva mai bun.

Răspunde mult mai bine decât Explorist, nemaiavând acel mic lag în aplicații, iar viteza de procesare este considerabil mai bună. Am avut puțin lag pe alocuri, când nivelul bateriei era foarte scăzut. În rest, nu am avut nicio problemă cu el.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, Fossil Carlyle, dispune de Bluetooth 4.2 low energy, Wi-Fi 802.11b/g/n și NFC (NFC-ul nu prea ajută în acest moment, căci Google Pay nu este disponibil în România)

Odată conectat la telefon, își face sincronizarea automat, luând și toate rețelele Wi-Fi înregistrate în acesta.

Se întâmplă uneori ca ceasul să se deconecteze de la telefon. Il testez de vreo 3-4 luni, și s-a deconectat cam o dată pe lună. Acest lucru se întâmpla totuși în momentul în care bateria la telefon era foarte scăzută, și nu am găsit cum să fac din telefon să nu se mai deconecteze. Acest lucru se întâmplă rar, deci pentru mine nu este o problemă, mai ales că sunt optimizări ale bateriei ce țin de telefon, nefiind smarwatch-ul de vină. Comparativ cu Fossil Explorist, acesta se reconectează automat la telefon, neavând uneori nevoie să o facem manual dacă ieșim din raza smartphone-ului.

User-Experience

Pe partea de user experience stă foarte bine, datorită sistemului de operare dar și a rotiței de navigare. Butonul Home, are și rol de navigare peste tot prin sistem. Este cam același lucru ca la Galaxy Watch, doar că te folosești de rotiță.

Printr-o apăsare lungă a butonului Home, poți accesa Google Assistant. Acesta are aceleași funcții ca un Google Home mini, plus posibilitatea de control a telefonului.

Navigarea este cea standard din wear OS, dar se poate activa și funcția „Gestures”, care îți oferă posibilitatea să îl controlezi fără să îl atingi. Sunt obișnuit cu aceste gesturi, deci nu am avut probleme în folosirea lor.

Autonomie

Autonomia bateriei este una mult mai bună ca cea de la versiunile anterioare. Eu am ajuns în mod smartwatch la 2 zile. Trebuie totuși să ținem cont că eu îl folosesc cu toate funcțiile pornite.

Are câteva moduri smart pentru optimizarea bateriei:

  • Extended Battery, care îți oprește câteva funcții de care nu ai neapărată nevoie, și se poate activa automat când bateria scade sub 20%.
  • Watch only, care se activează când bateria este pe final, iar în acest mod avem doar ceasul activ, celelalte funcții fiind oprite.
  • Custom, îți poți crea un mod al tău, în care dezactivezi ce funcții dorești
  • Daily, are majoritatea funcțiilor pornite

Cel mai mult l-am ținut vreo 4 zile, trecând prin toate cele 3 moduri. Ar mai fi ținut bateria, dar am ajuns lângă încărcător și l-am băgat la încărcat.

Ajunge de la 10% la 100% în aproximativ 50 minute, având fast charging.

Sunet

Spre deosebire de Explorist, Fossil Carlyle are și un difuzor. Cu ajutorul acestuia putem răspunde la apeluri și poate suna în momentul în care primim o notificare sau un telefon. Trebuie totuși să fie conectat la un telefon pentru acestea.

Concluzie

Fossil Carlyle este unul dintre smartwatch-urile care arată cel mai bine de pe piață. Se mișcă foarte bine, iar bateria ține 2 zile cu toate funcțiile pornite. Dacă dorești un smartwatch care să aibă WearOS, este unul dintre alegerile potrivite.

PRO

  • Design
  • Pret
  • WiFi
  • OS

CONTRA

  • nu are sleep tracking
  • autonomia bateriei putea fi mai buna
Smartwatch Fossil Carlyle – 5th Generation
Vezi produs
Magazin: bb-shop.ro

IT-ist pasionat de tehnologie și tot ce înseamnă smart home. În timpul liber testează diferite produse și își filmează/scrie părerile prin diferite locuri. Mai este pasionat și de board games.