Smart home pentru începători: ce este casa inteligentă?

How to

Din seria smart home pentru începători, astăzi vom explica ce este casa inteligentă.

Ce este smart home?

Smart home reprezintă de fapt folosirea unor device-uri cu ajutorul unei rețele locale sau a internetului.

Are în componență diferiți senzori și alte dispozitive de uz casnic conectate la legendarul Internet of Things (care de fapt este rețeaua/internetul de care discutam). Elementele din care este alcătuită o casă inteligentă pot fi monitorizate, controlate sau accesate de la distanță, cu ajutorul diferitelor aplicații. Pe lângă asta, se mai pot controla și între ele, daca sunt configurate.

Acest tip de tehnologie a apărut între 1998 si începutul anilor 2000. A fost dezvoltat de către IBM, sub un alt nume (PFA) și cu un alt scop. Mai multe detalii despre acest sistem puteți găsi aici.

Unde este folosit in zilele noastre?

Tehnologia smart home este din ce in ce mai folosită în ziua de astăzi. Mai jos puteți găsi câteva exemple cu unele din cele mai populare dispozitive care pot fi conectate între ele:

  • Smart TV
  • termostatul
  • sisteme de monitorizare și securitate
  • detectori de fum
  • boxe wireless ș.a.

Vulnerabilități

Când discutăm de casa inteligentă, trebuie sa ne gândim și la securitate și toate vulnerabilitățile care pot apărea.

Înainte de a lua decizia de a cumpăra un dispozitiv, trebuie luat în calcul cât de secure este acesta. Mulți producători pun accent doar pe cum arată un dispozitiv și ce anume poate el să facă. Au grafice cât mai drăguțe și un UX foarte simplu, dar câte branduri vorbesc despre securitate? Foarte foarte puține. Trebuie să fim conștienți că niciun sistem nu va fi impenetrabil. Mai devreme sau mai târziu acesta poate fi spart.

Concluzie

Așadar, cea mai simplă explicație a smart home pentru începători ar fi:

Casa inteligentă este de fapt o colecție de dispozitive conectate la o rețea locală/internet. Ea poate fi accesată, monitorizată și controlată de la distanță, ori cu ajutorul altor dispozitive.

Vom scrie în articolele următoare la ce ajută casa inteligentă și cum poate fi ea folosită.

IT-ist pasionat de tehnologie și tot ce înseamnă smart home. În timpul liber testează diferite produse și își filmează/scrie părerile prin diferite locuri. Mai este pasionat și de board games.