Lumini smart LED Yeelight (Xiaomi)
Când vine vorba de lumini smart LED putem vorbi de: bec smart, bandă LED smart sau corpuri de iluminat smart.
Noi am testat în ultima perioadă mai multe device-uri pentru iluminarea inteligentă, iar acest articol va fi despre becurile LED inteligente, benzile LED inteligente și corpurile de iluminat smart de la Yeelight. Yeelight, pentru cei care nu cunosc, este un sub-brand Xiaomi.
Becurile LED smart Yeelight
În ultimul an, printre becurile smart testate de noi s-au numărat și Yeelight Smart Led Bulb V1 și V2. Fiecare dintre aceste versiuni, se găsesc în variantele RGB și non-RGB. Știu sigur că se mai comercializează la noi și V1S, dar pe acesta nu am pus mâna încă.
Puteți citi mai multe informații despre acestea în articolele noastre:
UPDATE 30.01.2020:
Philips deţine patent pe becurile RGB. Becurile RGB Yeelight V2 şi V1S mergeau şi pe varianta de Europa. S-a oprit producţia pentru variantele de EU, şi, cel mai probabil, nu vor mai funcţiona pe serverele de Europa. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în continuare.
Cele de China nu vor fi afectate. Singura problemă pe care o vedem este că nu vor mai putea fi integrate în ecosistemul Xiaomi de Europa. În rest, Yeelight oferă control prin IFTTT.
Benzile LED smart Yeelight
Pe langa becurile smart, mai există și benzi LED smart. Acestea ajută la decorarea casei, la folosirea pe post de lumină de veghe, sau pur și simplu pentru iluminarea propriu-zisă. Am testat 2 tipuri:
- Yeelight Lightstrip Plus – este de interior, RGB, și poate ajunge până la 10m lungime cu ajutorul extensiei. Inițial are 2m.
- Yeelight Lightstrip PRO (Willow) – este de exterior, nu este RGB și poate ajunge pana la 30m lungime cu ajutorul extensiei. Inițial are 5m.
Lumina de la banda led smart pentru exterior este mai puternică față de cea de interior, aceasta având și 2 rânduri de LED-uri paralele, comparativ cu cealaltă care are doar 1 rând.
Puteți citi mai multe despre aceste tipuri de lumini în articolul nostru despre banda LED smart Yeelight Lightstrip Plus.
Corpuri de iluminat smart Xiaomi
La acest capitol, noi am testat 2 device-uri. O lampă inteligentă și o lumină de veghe. Cea din urmă nu are integrare cu nicio aplicație ci are un senzor de mișcare încorporat care se va aprinde la detectarea mișcării.
Puteți citi mai multe despre aceste corpuri de iluminat în articolele următoare:
Cum se folosesc luminile inteligente de la Xiaomi?
Device-urile Yeelight pot fi folosite în foarte multe feluri, depinde foarte mult de setupul pe care îl aveți sau vreți să îl creați acasă.
Aplicația Yeelight
Aplicația Yeelight poate fi găsită în PlayStore sau în AppStore. Cu aceasta aplicație puteți controla luminile cu ajutorul telefonului. Are câteva scene de lumini predefinite și îți poți crea tu unele după bunul plac.
Ce poți face din aplicația Yeelight?
Cu aplicația Yeelight, poți face următoarele lucruri:
- aprinde sau stinge lumina
- schimba intensitatea luminii
- schimba culoarea (doar dacă aveți versiunea RGB)
- crea scene de lumini custom sau folosi unele deja predefinite
Ce integrări are aplicația Yeelight?
De obicei aplicațiile pentru device-urile smart, au integrări cu diferite servicii. În cazul de față, noi am integrat Yeelight cu:
- Google Assistant
- Amazon Alexa
- Samsung Smartthings
- IFTTT
Mai pot fi integrări și cu alte aplicații, fiind foarte multe. Noi pentru moment le folosim doar pe acestea.
Aplicația Mi Home
Aplicația Mi Home poate fi găsită în PlayStore sau în AppStore. Cu această aplicație puteți controla luminile cu ajutorul telefonului, dar și crea diferite automatisme.
Ce poti face din aplicația Mi Home?
Cu aplicatia Mi Home, poți face următoarele lucruri:
- aprinde sau stinge lumina
- schimba intensitatea luminii
- crea scene de lumini custom sau folosi unele deja predefinite
- crea automatisme în funcție de celelalte dispozitive integrate în aplicație
Ce integrări are aplicația Mi Home?
Noi am integrat aplicația Mi Home cu:
- Google Assistant
- Amazon Alexa
Mai pot fi integrări și cu alte aplicații, fiind foarte multe. Noi pentru moment le folosim doar pe acestea.
Cum am folosit noi luminile smart?
Pot exista o grămadă de scenarii, de la un banal geofencing, până la o scenă de lumini pe post de alarmă. Totuși, noi le-am folosit astfel:
- aprindere lumină la detectare mișcare
- stingere lumină daca nu a fost detectată mișcare timp de 2 minute (la mai mulți senzori de mișcare)
- aprindere/stingere/reglare intensitate/schimbare culori prin asistenți virtuali și din aplicațiile descrise mai sus
- lumină de veghe
- decor
Ce credem noi că îi lipsește?
Am incercat sa folosim luminile smart cu IFTTT și aplicația Mi Home. Din păcate nu exista integrare între acestea. Ar fi un mare plus daca cei de la Xiaomi ar reuși cumva să aducă la utilizatori și această posibilitate.
Am reușit totuși să controlăm prin IFTTT, dar cu un mare hack: am pus notificări pe telefon la diferite acțiuni și ne-am folosit de acestea pentru a controla Google Home, care mai departe le controla pe acestea. Nu este neapărat un minus, căci Yeelight are integrare cu IFTTT, plus că în scenariile folosite de noi nu aveam neapărată nevoie de acest serviciu. Trebuie totuși să aveți în vedere acest lucru, dacă vreți să faceți diferite automatizări de genul.
Concluzie
În concluzie, dacă vorbim despre lumini LED smart, cele de la Xiaomi pot fi una dintre soluții. Se pot controla din aplicație, cu ajutorul asistenților virtuali sau automat prin diferite scenarii și automatisme. Trebuie totuși să țineți cont de lipsa integrării cu IFTTT, dacă vreți să le folosiți cu aplicația Mi Home. Daca veți merge pe aplicația Yeelight, nu veți avea probleme.
PRO
- control vocal prin asistenti virtuali
- scene predefinite
- aplicatii dedicate
CONTRA
- lipsa integrarii cu IFTTT pentru aplicatia Mi Home