Priza inteligentă Vhub

Review 4.9/5

Tot discutăm în ultima perioadă de automatizarea locuinței, de eficientizare și optimizare. Am discutat de becuri inteligente, de benzi LED inteligente și bineînțeles de boxe inteligente, care devin un trend în România. Toți avem prieteni cu un Google Home sau un Amazon Echo. A venit timpul să discutăm și despre un lucru cel puțin la fel de important când vine vorba de case smart: prize. Ca și becurile, acestea fac parte din orice casă, și chiar dacă credeți sau nu, una aleasă cu grijă ne-ar putea ajuta pe foarte mulți dintre noi. Am testat în ultima perioada priza inteligentă Vhub, iar mai jos găsiți impresiile noastre.

Părere generală

Aceasta priză este un produs nou apărut pe piață, sub brand românesc. Ea te ajută să automatizezi foarte multe lucruri, netrebuind să fii în acel loc la momentul respectiv. L-am folosit în multe circumstante, dar cel mai mult pentru aerul condiționat (nu funcționează cu oricare) și pentru televizor. Sunt foarte încântat de ea, și mă gândesc chiar să o achiziționez în viitorul apropiat. Nu ai nevoie de hub, și cel mai important pentru mine, are integrare cu Google Home.

Specificații pentru priza inteligentă Vhub

Tensiune nominală AC 110-230 +/- 10%, 50/60Hz
Curent nominal 3680W, 16A
Dimensiuni 66 x 43 x 43 mm
WiFi 2.4GHz IEEE 802.11b/g/n
IntegrareAmazon Alexa, Google Assistant, IFTTT
MaterialABS V(0)/PC

Design

Priza Vhub este construită dintr-un material rigid rezistent la flacără, care îți dă o senzație de siguranță. Aceasta este compactă, rotundă și mobilă. Ea nu se încastrează în perete, ci se bagă într-o altă priză.

Are un buton de power/resetare și un LED, care îți indică dacă e pornită sau nu.

Priza are protecție la suprasarcină și la temperaturi ridicate, deci nu trebuie să îți faci griji din această privință.

La construcția acesteia am găsit un lucru care l-ar fi putut avea, dar nu afectează mult experiența cu ea. Mi-ar fi plăcut să aibă câteva striații, pentru a avea un grip mai bun și să nu îți alunece mâna când încerci să o scoți din priză din locuri mai puțin accesibile, dacă ai mâna umedă s.a.m.d.

Aplicația de mobil

Aplicația prin care poți controla această priză se numeste SmartLife. Ea poate fi găsită în PlayStore și în AppStore.

Am făcut un articol separat cu setupul acesteia, și nu că ar fi greu de instalat ci pentru că am pornit o rubrică de how to, în care ne propunem să scriem mai multe articole și să organizăm site-ul mai bine. Durează 4-5 minute să o instalezi, dacă nu ai aplicația și nici cont.

Dupa instalare, în momentul în care o selectezi din aplicație se va deschide ecranul principal de control al acesteia. Aici avem un buton mare de Power, cu care putem porni/opri device-ul.

În aplicație, în partea de jos mai găsim butoane de Timer, Countdown si Electric. Cu ajutorul acestora poți programa device-ul să pornească/oprească la o anumită oră (o singură dată sau regulat), după un anumit timp, dar poți și vedea statistici de consum în timp real, sau pe o anumită perioadă de timp din trecut.

Utilizare priză inteligentă

Pe lângă lucrurile spuse mai sus, trebuie să menționăm că priza inteligentă Vhub, datorită integrării cu Google Home/Amazon Alexa/IFTTT poate fi inclusă foarte ușor în orice ecosistem smart compatibil cu aceste servicii, fie că este Vhub, fie că este unul alcătuit din produse de la producători diferiți.

Scenariile în care a fost folosită

Priza inteligentă Vhub poate relaționa foarte ușor cu foarte mulți senzori de inundație, mișcare, ușa ș.a.m.d. Singura limită este imaginația.

Conexiunea WiFi este foarte stabilă, a fost folosită într-o cameră în care semnalul de la router nu este foarte bun. Atenție însă că funcționează doar pe 2.4GHz.

Aer condiționat

Dacă ai un aparat de aer condiționat care nu este smart, dar totuși își păstrează ultima stare, priza inteligentă te poate ajuta pe partea de confort foarte mult. Poți găsi deja răcoare după o zi grea de muncă sau după o vacanță bine meritată. Poți uita că ai o telecomandă pentru acest aparat.

  • poți porni/opri manual din aplicație aerul condiționat când vii spre casă/pleci de acasă
  • poți porni/opri aerul condiționat când detectează că ești aproape/departe de casă prin IFTTT. Nu e o soluție prea de încredere totuși. GPS-ul de la telefon o poate lua razna.

Televizor

La un televizor care nu este smart, sau care are funcții smart dar nu are HDMI-CEC, o putem folosi pentru a-l aprinde sau stinge. Eu l-am folosit cu un Google Chromecast și un Google Home. Poți face o combinație destul de impresionantă de comenzi în aplicația Home. L-am avut la un moment dat programat ca în momentul în care spun către Google Home să dea play la ceva de pe Netflix să îmi aprindă televizorul, sa facă cast către Google ChromeCast și să îmi schimbe instensitatea și culorea luminii din cameră.

Orice alt device

Combinațiile de mai sus, dar și altele, se pot face pe absolut orice device care se conecteaza la priză și își păstrează ultimul state.

Poți avea o bandă LED care nu este smart dar este conectată la priza Vhub, să iti lumineze calea pe timp de noapte.

Poți închide un device în caz de inundație, poți porni o alarmă la deschiderea unei uși/ferestre.

Poți programa să aprindă/stingă o lampă în timp ce esti plecat în vacanță, pentru a da senzația că este cineva acasă.

Poti porni espressor-ul dimineața la o oră fixă ș.a.m.d.

Concluzie

Priza inteligentă Vhub este un device care mi-am dat seama că te ajută foarte mult în viața de zi cu zi. Deși la o primă vedere pare ceva banal, care nu prea e de folos, după ce îl folosești câteva zile parcă îți vine să îl iei și în concediu, doar ca să îți facă și acolo viața puțin mai ușoară.

PRO

  • Nu are nevoie de hub
  • Integrare Google Home/Alexa/IFTT
  • Ușurință în utilizare

CONTRA

  • Doar conexiune pe 2.4GHz
  • Gripul nu este foarte bun
Priza smart Vhub, WiFi 2.4GHz, acces de la distanta, 16A 3680W, compatibila Google Home, Alexa
Vezi produs
Magazin: v39.ro

IT-ist pasionat de tehnologie și tot ce înseamnă smart home. În timpul liber testează diferite produse și își filmează/scrie părerile prin diferite locuri. Mai este pasionat și de board games.