Căutam săptămânile trecute un smartwatch care să îndeplinească 2 criterii: să arate bine și să aibă sistemul de operare al celor de la Google (wear OS).

După multe căutări pe internet am ajuns la următoarele concluzii:

  • Nu sunt prea multe informații în limba română pe acest subiect
  • Nu există recenzii pentru smartwatch-urile de top care folosesc wear OS.

Plecând de la cele de mai sus, am zis că ar fi bine să scriu un review despre Fossil Q Explorist 4th Gen, unul dintre smartwatch-urile care se află în topurile internaționale și care folosesc OS-ul google.

Fossil Q Explorist 4th Generation Touchscreen Smartwatch

Părere generală

După ceva timp de când îl folosesc trebuie să vă mărturisesc că sunt per total mulțumit de el. S-a restartat o dată, în timp ce îl foloseam, dar asta înainte sa fie cu update-urile la zi. Și-a făcut 4 update-uri de cand a fost achiziționat, iar bateria pare sa fie un mic minus, dar pentru mine nu este o problemă acest lucru, căci nu dorm cu ceasul la mână.

Specificații tehnice

Dimensiune45mm
Grosime13mm
Materialinox
Lățime la telescop22mm
Rezistent la apă3ATM
Capacitate Stocare4GB
OSWear OS by Google
SenzoriAccelerometru
Giroscop
Heart Rate
Ambient Light
CompatibilitateAndroid 4.4+(mai puțin ediția GO)
iOS 9.3+
FuncțiiHeartRate tracking
GPS
Google Pay (momentan nu este disponibil in RO)
Rezistent la apă (Swimproof)
Notificări
Fitness Tracker
ProcesorQualcomm® Snapdragon™ Wear 2100
ConnectivitateBluetooth® Smart Enabled / 4.1 Low Energy
Wi-Fi 802.11 b/g/n

Design

Fossil Q Explorist 4th Gen are un design excepțional. Eu testez în acest moment varianta pe culoare neagră, care are curea din silicon.

În ambalaj, pe lângă ceas, se mai găsește cablul de alimentare, care este cu tehnologie prin inducție magnetică. El se prinde foarte ușor de ceas, făcând contact imediat. Nu trebuie pus într-o poziție anume, căci se aranjează el singur.

Ceasul are 3 butoane în parte dreaptă. Butonul din mijloc, este butonul Home, care are funcțiile standard Android. Celelalte 2 butoane, se pot programa pentru o accesare rapidă a aplicațiilor. Eu mi-am setat Uber si Spotify, spre exemplu.

Feeling-ul dat în momentul purtării este foarte plăcut, după puțin timp uiți că îl porți. Nu știu cum sunt variantele cu curea metalică sau piele, dar mă aștept să se simtă cel puțin la fel de ok. Am comandat și celelalte 2 curele, urmează să updatez articolul pe parcurs.

Pe spatele ceasului se găsește senzorul de luat pulsul. Până acum a funcționat relativ ok, deși, uneori îmi arată peste 150bpm. Probabil ca nu face contact cum trebuie, căci nu il port foarte strâns de încheietură.

Ecran

Fossil Q Explorist are un ecran destul de mare, se distinge totul pe el iar culorile sunt foarte vii. Nu am avut probleme până acum cu el, nici măcar în lumină foarte puternică.

Nu sunt 100% sigur ce tip de display are, căci cei de la Fossil sunt foarte săraci în descriere, dar tind să cred că este un AMOLED, din cauza AOD, care nu este static, pentru a evita burning pixels.

Fețe ceas

Fossil Q Explorist 4th Gen vine fețe Fossil, si pot fi din Play Store .

Performanță

La acest capitol nu sunt prea multe de spus, după cum se poate vedea în tabelul de specificații de mai sus, stă destul de bine pentru un smartwatch. Nu este cel mai nou chipset, dar pentru moment nici nu este nevoie de ceva mai bun.

Răspunde foarte greu pe YouTube, și apare puțin lag în aplicațiile care au nevoie de mai multe resurse. Dar, dacă este folosit în pairing mode cu telefonul, nu ar trebui să fie nicio problemă.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, Fossil Q Explorist 4th Gen, dispune de Bluetooth 4.1 low energy si Wi-Fi 802.11b/g/n NFC (NFC-ul nu prea ajută în acest moment, căci Google Pay nu este disponibil în Romania)

Odată conectat la telefon, își face sincronizarea automat, luând si toate rețelele Wi-Fi înregistrate în acesta.

Un minus ar fi că în momentul în care se deconectează de la telefon, nu se reconectează mereu automat, si trebuie deschisă aplicația Wear OS pe telefon pentru a îl reconecta. S-a întâmplat acest lucru cam de 3 ori în 4 săptămâni. Deconectarea s-a produs doar în momentele în care am plecat la o distanță destul de mare de telefon.

User-Experience

Pe partea de user experience stă foarte bine, datorită sistemului de operare dar și a rotiței de navigare. Butonul Home, are și rol de navigare peste tot prin sistem. Este cam același lucru ca la Galaxy Watch, doar că te folosești de rotiță.

Navigarea este cea standard din wear OS, dar se poate activa si funcția „Gestures”, care îți oferă posibilitatea să îl controlezi fără să îl atingi.

Autonomie

La acest capitol pot spune că nu stă prea bine. Pe mine nu mă afectează prea mult, deoarece nu dorm cu el. Bateria ține din păcate doar o zi cu toate funcționalitațile pornite. După dezactivarea GPS-ului am mai câștigat cam 2 ore, deoarece se folosește și de GPS-ul telefonului, care este si el mereu pornit.

Concluzie

Fossil Q Explorist este unul dintre smartwatchurile care arată cel mai bine de pe piață. Se mișcă relativ ok, iar bateria ține doar o zi. Daca nu vă deranjează faptul că trebuie reîncărcat seara, atunci este una dintre cele mai bune alegeri. Alte optiuni ar fi Galaxy Watch (ruleaza Tizen OS), Ticwatch Pro s.a.m.d.

PRO

  • Design
  • Preț
  • OS
  • Wi-Fi built-in

CONTRA

  • Autonomie
  • Nu are sleep tracking
  • Nu se reconectează mereu cu telefonul