Smartwatch Fossil Q Explorist 4th Gen

Review 4.5/5

Căutam săptămânile trecute un smartwatch care să îndeplinească 2 criterii: să arate bine și să aibă sistemul de operare al celor de la Google (wear OS). Am găsit smartwatch-ul Fossil Q Explorist 4th Gen, pe care l-am testat în ultima perioadă. În momentul scrierii acestui articol, el se află în topurile internaționale ale ceasurilor care folosesc OS-ul google.

De la publicarea articolului, am scris si o recenzie pentru noul smartwatch de la Fossil (Carlyle 5th Gen.).

Fossil Q Explorist 4th Generation Touchscreen Smartwatch

Părere generală

După ceva timp de când îl folosesc trebuie să vă mărturisesc că sunt per total mulțumit de el. S-a restartat o dată, în timp ce îl foloseam, dar asta înainte sa fie cu update-urile la zi. Și-a făcut 4 update-uri de cand a fost achiziționat, iar bateria pare sa fie un mic minus, dar pentru mine nu este o problemă acest lucru, căci nu dorm cu ceasul la mână.

Cutie Fossil Q Explorist 4th Generation

Specificații tehnice

Dimensiune45mm
Grosime13mm
Materialinox
Lățime la telescop22mm
Rezistent la apă3ATM
Capacitate Stocare4GB
OSWear OS by Google
SenzoriAccelerometru
Giroscop
Heart Rate
Ambient Light
CompatibilitateAndroid 4.4+(mai puțin ediția GO)
iOS 9.3+
FuncțiiHeartRate tracking
GPS
Google Pay (momentan nu este disponibil in RO)
Rezistent la apă (Swimproof)
Notificări
Fitness Tracker
ProcesorQualcomm® Snapdragon Wear 2100
ConnectivitateBluetooth® Smart Enabled / 4.1 Low Energy
Wi-Fi 802.11 b/g/n

Design

Fossil Q Explorist 4th Gen are un design excepțional. Eu testez în acest moment varianta pe culoare neagră, care are curea din silicon.

În ambalaj, pe lângă ceas, se mai găsește cablul de alimentare, care este cu tehnologie prin inducție magnetică. El se prinde foarte ușor de ceas, făcând contact imediat. Nu trebuie pus într-o poziție anume, căci se aranjează singur.

Ceasul are 3 butoane în partea dreaptă. Butonul din mijloc, este butonul Home, care are funcțiile standard Android. Celelalte 2 butoane, se pot programa pentru o accesare rapidă a aplicațiilor. Eu mi-am setat Uber si Spotify, spre exemplu.

Feeling-ul dat în momentul purtării este foarte plăcut, după puțin timp uiți că îl porți. Nu știu cum sunt variantele cu curea metalică sau piele, dar mă aștept să se simtă cel puțin la fel de ok.

Pe spatele ceasului se găsește senzorul de luat pulsul. Până acum a funcționat relativ ok, deși, uneori îmi arată peste 150bpm. Probabil că nu face contact cum trebuie, căci nu îl port foarte strâns de încheietură.

UPDATE 25.06.2019: După primirea mai multor update-uri la aplicații, senzorul nu mai dă greș. De asemeanea, acesta trebuie purtat puțin mai strâns de mână, comparativ cu modul în care îl țineam în trecut. O altă soluție ar fi să fie ridicat puțin în momentul în care dorești să începi procesul de înregistrare a pulsului.

Ecran

Fossil Q Explorist are un ecran destul de mare, se distinge totul pe el iar culorile sunt foarte vii. Nu am avut probleme până acum cu el, nici măcar în lumină foarte puternică.

Nu sunt 100% sigur ce tip de display are, căci cei de la Fossil sunt foarte săraci în descriere, dar tind să cred că este un AMOLED, din cauza AOD, care nu este static, pentru a evita burning pixels.

Fețe ceas

Fossil Q Explorist 4th Gen vine fețe Fossil, si pot fi din Play Store .

UPDATE 25.06.2019: De fiecare „sărbătoare” internațională primești fețe noi la ceas. Spre exemplu am primit fețe noi pentru: ziua internațională a mamei, prima zi de primăvară, prima zi de vară, echinocțiu, solstițiu ș.a.m.d.

Performanță

La acest capitol nu sunt prea multe de spus, după cum se poate vedea în tabelul de specificații de mai sus, stă destul de bine pentru un smartwatch. Nu este cel mai nou chipset, dar pentru moment nici nu este nevoie de ceva mai bun.

Răspunde foarte greu pe YouTube, și apare puțin lag în aplicațiile care au nevoie de mai multe resurse. Dar, dacă este folosit în pairing mode cu telefonul, nu ar trebui să fie nicio problemă.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate, Fossil Q Explorist 4th Gen, dispune de Bluetooth 4.1 low energy si Wi-Fi 802.11b/g/n NFC (NFC-ul nu prea ajută în acest moment, căci Google Pay nu este disponibil în Romania)

Odată conectat la telefon, își face sincronizarea automat, luând si toate rețelele Wi-Fi înregistrate în acesta.

Un minus ar fi că în momentul în care se deconectează de la telefon, nu se reconectează mereu automat, si trebuie deschisă aplicația Wear OS pe telefon pentru a îl reconecta. S-a întâmplat acest lucru cam de 3 ori în 4 săptămâni. Deconectarea s-a produs doar în momentele în care am plecat la o distanță destul de mare de telefon.

UPDATE 25.06.2019: Deconectarea se mai poate întâmpla și în momentul în care ai bateria la telefon la un nivel scăzut și ai setări speciale pentru optimizare a bateriei la telefon.

User-Experience

Pe partea de user experience stă foarte bine, datorită sistemului de operare dar și a rotiței de navigare. Butonul Home, are și rol de navigare peste tot prin sistem. Este cam același lucru ca la Galaxy Watch, doar că te folosești de rotiță.

UPDATE 25.06.2019: Prin o apăsare lungă a butonului Home, poți accesa Google Assistant. Acesta are aceleași funcții ca un Google Home mini, plus posibilitatea de control a telefonului.

Navigarea este cea standard din wear OS, dar se poate activa si funcția „Gestures”, care îți oferă posibilitatea să îl controlezi fără să îl atingi. Totuși, nu răspunde prea bine la aceste gesturi.

UPDATE 25.06.2019: După ce am început să folosesc gesturile mai mult, am învățat să le controlez mai bine, deci și răspunsul ceasului este instant și fără să repet gestul.

Autonomie

La acest capitol pot spune că nu stă prea bine. Pe mine nu mă afectează prea mult, deoarece nu dorm cu el. Bateria ține din păcate doar o zi cu toate funcționalitațile pornite. După dezactivarea GPS-ului am mai câștigat cam 2 ore, deoarece se folosește și de GPS-ul telefonului, care este si el mereu pornit.

informatii baterie

UPDATE 25.06.2019: Bateria nu a fost afectată de trecerea timpului. Aceasta ține tot o zi. În unele zile fac chiar și o sesiune de jocuri.

Concluzie

Fossil Q Explorist este unul dintre smartwatch-urile care arată cel mai bine de pe piață. Se mișcă relativ ok, iar bateria ține doar o zi. Dacă nu vă deranjează faptul că trebuie reîncărcat seara, atunci este una dintre cele mai bune alegeri. Alte optiuni ar fi Galaxy Watch (ruleaza Tizen OS), Ticwatch Pro s.a.m.d.

Update 11.11.2019:

După un an de folosire, am decis să fac upgrade la Fossil Carlyle. El a devenit noul meu smartwatch folosit zilnic. Așadar, acest articol nu va mai fi updatat începând de astăzi.

PRO

  • Design
  • Preț
  • OS
  • Wi-Fi built in

CONTRA

  • Autonomie
  • Nu are sleep tracking
  • Nu se reconectează mereu cu telefonul
Smartwatch Fossil Q Explorist 4th Gen
Vezi produs
Magazin: emag.ro

IT-ist pasionat de tehnologie și tot ce înseamnă smart home. În timpul liber testează diferite produse și își filmează/scrie părerile prin diferite locuri. Mai este pasionat și de board games.