Xiaomi Airdots

Review 4.3/5

Căștile wireless atrag în ultimii ani din ce în ce mai mulți utilizatori în defavoarea celor clasice, cu fir. Acestea sunt din ce în ce mai utilizate de oameni deoarece aceștia pot asculta muzică, podcast-uri sau pot vorbi la telefon fără a se încurca într-un fir lung si încurcat, într-un pachet ușor de transportat. Astfel, toți marii jucători din IT au de ceva timp prezente pe piață câteva modele. Noi am testat și ne-am scris părerea despre Hyphen, Elite 65t de la Jabra sau JBL free x. Însă astăzi vorbim despre Xiaomi, cu ale lor Airdots.

În majoritatea cazurilor, Xiaomi se bazează pe promisiunea unui raport preț-calitate peste al competitorilor. Airdots, cu numele de bază Mi True Wireless Earbuds Basic, nu se abate de la această regulă. Dacă aceștia îsi respectă promisiunea, vom vedea în articolul de mai jos.

Specificații tehnice

Earbuds

ModelTWSEJ04LS
Max.Output Power2402-2480MHZ
Operating FP+8.85 dBM
Dimensiuni26.65 x 16.4 x 21.6 mm
Greutate4.1 g (per earbud)
Distanță wireless10 m (într-un mediu fără obstacole)
Capacitate baterie43 mAh(per earbud)
Input5 V = 100 mA
Tipul baterieiLitiu polimer
Conectivitate wirelessBluetooth 5.0

Carcasa de încărcare

Dimensiuni62 x 40 x 27.2 mm
Input5 V = 500 mA
Capacitate baterie300 mAh
Tipul baterieiLitiu polimer

Design

În cutia de Xiaomi Airdots primită în teste de la v39.ro se află carcasa de încarcare cu căștile în interiorul acesteia, o altă pereche de dopuri de rezervă de dimensiuni diferite dar și manualele de utilizare. Din păcate în pachetul de la Xiaomi nu se află și un cablu de încărcare pentru carcasa căștilor.

Design-ul carcasei de încarcare este unul minimalist, dintr-un plastic fin la atingere, ușor de transportat. Împreuna cu logoul Mi pe partea superioară și portul de incărcare micro-USB pe cea anterioară, mai este prezent și un led roșu pe cea laterală ce se aprinde atunci când puneți carcasa la încărcat. În interiorul acesteia sunt două locuri cu pini de încarcare magnetici unde vor fi așezate dopurile.

Acestea au formă ovală, tip pastila, ergonomică, ce ajută la confortul din timpul utilizării. În partea de jos a dopurilor se află microfonul, iar în cea exterioară găsim un buton fizic și un led indicator.

Conectare

Conectarea la Airdots se face simplu, prin împerecherea din lista dispozitivelor bluetooth cu acestea, ca la orice boxă wireless.

Dacă carcasa căștilor este la încărcat, ledul acesteia este roșu, și se schimbă în alb pentru un minut odată ce procesul de încărcare este terminat.

Odată cu retragerea căștilor din docul de încărcare, acestea pornesc automat, ledul indicator devenind alb, Airdots fiind disponibile în lista dispozitivelor bluetooth. Dacă acestea nu sunt în docul de încărcare dar sunt închise, le puteți porni prin apăsarea butonului de pe lateral pentru o secundă, ledul devenind alb.

Oprirea căștilor se face ori prin plasarea în carcasa acestora, ori prin apăsarea butonului fizic pentru 5 secunde, ledul devenind roșu. Când Airdots sunt așezate în carcasă și se încarcă, ledul acestora este de asemenea roșu, acesta fiind închis doar în cazul în care docul are bateria descărcată. După prima împerechere cu un dispozitiv, Earbuds Basic se vor conecta automat la acesta ori de câte ori este disponibil.

Căștile celor de la Xiaomi pot fi utilizate și singular. Astfel, puteți conecta doar o cască la dispozitivul dumneavoastră, ledul acesteia clipind alb dacă nu este sincronizată cu cealaltă cască.

Audio

Pe partea audio, Xiaomi Airdots nu lasă de dorit, prezentându-se onorabil. Datorită design-ului bine realizat, acestea stau bine în ureche izolând cu succes zgomotul din exterior.

Volumul este ridicat, basul este puternic, deaspura așteptărilor, muzica se aude clar, doar notele înalte și sunetul per total fiind puțin distorsionate la nivelul maxim al volumului, dar nu îndeajuns încât să deranjeze raportul preț-calitate.

Sunetul are un mic lag, deseori, la vizionarea unu videoclip sau în timpul unui joc video. Acest lucru este sesizabil în special în timpul conectării Airdots la un desktop sau un laptop.

Căștile nu sunt cea mai bună variantă pentru convorbirile telefonice. Deși datorită design-ului microfonul acestora este îndreptat spre gura utilizatorului, acesta preia mult zgomot din fundal, fiind aproape imposibil un apel într-un mediu înconjurător zgomotos sau cu un ecou ridicat. Nu recomandăm Airdots doar pentru utilizarea acestora în apelurile telefonice, acesta fiind doar un plus, folosit ca ultimă soluție.

Funcții

Butonul fizic de pe lateralul căștilor este personalizat pentru anumite funcții din timpul redării audio sau din timpul apelurilor telefonice. Utilizarea acestuia nu este foarte plăcută în timp ce Airdots sunt în urechile utilizatorului, impulsul apăsării acestuia producând un disconfort asupra timpanului, și a urechii în general.

În timpul redării audio, apăsarea butonului oprește sau respectiv pornește redarea muzicii. De asemenea, prin apăsarea acestuia poți răspunde sau termina un apel telefonic. Pentru a respinge unui apelant, butonul trebuie apăsat pentru o secundă. În timpul a două apeluri concomitente, apăsarea rapidă de două ori comută intre cele două.

Pe parcursul unei singure convorbiri prin intermediul Airdots, apăsarea butonului multifuncțional de două ori comută pe mut volumul apelului.

O funcție specială a Xiaomi Airdots este reprezentată de activarea asistentului Siri pe dispozitivele iOS, sau Google Assistant pe dispozitivele Android, prin apăsarea de două ori a butonului multifuncțional.

Autonomie

Printre principalele dezavantaje ale căștilor wireless față de cele clasice se număra și autonomia acestora.

Pe parcursul testelor noastre, Xiaomi Airdots au reușit redare audio timp de 3 ore 20 minute – 3 ore 40 de minute, pe parcursul mai multor verificări. Chinezii declară un timp de 2 ore pentru încărcarea carcasei și 1.5 ore pentru încărcarea dopurilor. Noi am notat un timp de 2 ore 20 minute – 2 ore 35 minute pentru încărcarea carcasei și o oră 30 minute – o oră 45 minute pentru dopuri.

Autonomia este decentă, carcasa fiind capabilă de încărcări multiple ale dopurile până la descărcarea completă.

Concluzie

În concluzie, luând în considerare cele de mai sus și testele noastre prelungite, putem spune ca Xiaomi si-au ținut promisiunea unu raport preț-calitate superior pentru Airdots. Astfel, recomandăm căștile pentru o redare audio de bună calitate la un preț redus, de cel puțin 3-4 ori mai mic ca al competitorilor săi, dar și datorită design-ului ergonomic, wireless, ușor de utilizat pentru un utilizator modern, din secolul tehnologiei.

PRO

  • Raport preț-calitate bun
  • Redare audio bună
  • Design premium, atractiv, ergonomic

CONTRA

  • Microfon slab
  • Buton multifuncțional neinspirat poziționat
  • Nu se poate controla volumul prin intermediul lor
  • Lipsa cablului de încărcare
Casti Xiaomi Mi True Wireless Earbuds Basic, bluetooth 5.0, microfon, varianta globala, control AI
Vezi produs
Magazin: v39.ro

Student, cu o scurtă experiență ca QA Tester, entuziasmat de tot ce inseamnă tehnologie. Pe erecenzii.ro testează produse smart-home și își expune părerile sub formă de articole