Xiaomi smart home – ecosistem

Review, Versus 4/5
Acest produs face parte din seria de miniarticole despre ecosistemul smart home Xiaomi

Am tot discutat despre dispozitive inteligente în ultima vreme. Începând de la banalele becuri și prize, până la boxele inteligente, acestea îți transformă casa în una cât mai smart. Toate acestea funcționează fără un hub și se pot controla separat prin WiFi. Acum, însă, vom discuta despre ecosistemul Xiaomi smart home. El poate fi cumpărat sub forma unor pachete, sau separat alegând exact dispozitivele dorite. Xiaomi smart home este un ecosistem în care comunicarea se face prin protocol ZigBee, aceasta fiind mult mai sigură decât prin WiFi.

Kit smart home Xiaomi Mijia 6 in 1 pentru automatizare, WiFI 2.4GHz, ZigBee, varianta europeana
Vezi produs
Magazin: v39.ro

Sistemul smart home Xiaomi este un sistem recomandat pentru toți oamenii, chiar și pentru cei incepatori în ale smart home-ului, deoarece acesta este plug & play. Dupa ce îl scoateți din cutie trebuie doar să îl băgați în priză și să instalati aplicația Mi Home App. (PlayStore / AppStore)

Tipuri și principalele diferențe

Am tot testat acest ecosistem de prin luna mai a acestui an, și putem spune că avem o idee destul de bună despre ceea ce face, care sunt limitările lui, și despre diferitele tipuri de device-uri.

ecosistem smart home xiaomi

Există 2 tipuri principale de ecosisteme, de care trebuie să țineți cont:

  • varianta globală
  • varianta europeană

La o prima vedere ați fi tentați să alegeți varianta europeană, dar vă spun sincer că întâi trebuie să aflați mai multe despre ele. În funcție de nevoile voastre puteți face o alegere apoi.

Varianta Globală

Da, pe varianta globală veți avea (și) instrucțiuni în chineză, va trebui ca serverul din aplicație să fie setat pe mainland china, dar lucrul acesta vă va ajuta pe termen lung dacă doriți să vă extindeți automatizările din casă. Varianta globală are acces la mult mai mulți senzori și dispozitive compatibile. Dacă vreți să profitați de cat mai mult din acest sistem sfatul nostru este să mergeți pe varianta globală.

Probabil vă gândiți acum că serverul de China va raspunde mai greu. Sunt parțial de acord. Nouă ne-a răspuns și în 200-300ms dar uneori ne-a răspuns și cu un delay de 1-2 secunde.

Varianta Europeană

Varianta de Europa a ecosistemului Xiaomi smart home răspunde între 200ms și 800ms. Un minus ar fi că aici avem mult mai puține dispozitive. Cele globale nu funcționează pe ecosistemul de Europa.

Totuși, în ultimul timp au apărut din ce în ce mai multe dispozitive care sunt compatibile cu varianta Europeană. Mai nou, după un update, putem atașa la această variantă și becurile globale Yeelight V2 si 1S, dar nu și V1.

Concluzie

Ne așteptăm ca în timp să apară din ce în ce mai multe dispozitive compatibile și cu Europa, poate chiar variantele globale să poată fi adăugate pe servere mai apropiate. Dar până atunci, dacă doriți să vă extindeți foarte mult cu automatizările recomandăm ecosistemul Xiaomi varianta globală. Dacă puneți accent pe timpul de răspuns, și nu este un impediment numărul de senzori disponibili în acest moment, puteți merge pe varianta europeană.

Kit smart home Xiaomi Mijia 6 in 1 pentru automatizare, WiFI 2.4GHz, ZigBee, varianta europeana
Vezi produs
Magazin: v39.ro

IT-ist pasionat de tehnologie și tot ce înseamnă smart home. În timpul liber testează diferite produse și își filmează/scrie părerile prin diferite locuri. Mai este pasionat și de board games.